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「本醸造 ほんじょうぞう」の部分一致の例文検索結果
該当件数 : 148件
日本酒醸造用の酵母菌例文帳に追加
a yeast fungus used to produce sake発音を聞く - EDR日英対訳辞書
四季醸造(しきじょうぞう)は、冬の寒い時期だけでなく、一年を通じて日本酒を醸造すること。例文帳に追加
Four seasons brewing is the brewing of Japanese sake (rice wine) throughout the year and not just in the cold of winter.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
一部の大手日本酒醸造メーカーは、外国で日本酒の醸造を行っている。例文帳に追加
Some large sake brewing companies have been brewing sake in foreign countries.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒本醸造酒例文帳に追加
Japanese liquor honjozoshu (a sake brewed with rice of polishing ratio not exceeding 70 % as main material and distilled alcohol of as auxiliary material not exceeding 10 % of rice by weight)発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代の日本酒の四季醸造における新酒の位置づけについては「四季醸造」を参照。例文帳に追加
For the standing of shin-shu amongst Japanese rice wine brewed across the four seasons in Edo period Japan, refer to the publication 'Four-Season Brewing.'発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒の歴史醸造業の近代化の軟水醸造法によって全国的に有名になった。例文帳に追加
They became well known across the country for the soft water sake brewing method developed in the latter of the Meiji period.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
主として純米酒・本醸造酒用。例文帳に追加
It is mainly used for junmai-shu and honjozo (authentically-brewed)-shu.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
主として純米酒・本醸造酒用。例文帳に追加
It is mainly used for junmai-shu and honjozo-shu.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
現在の醤油生産は、本醸造がその多くを占める。例文帳に追加
Today, produced soy-sauce is largely honjozo.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒の醸造法を研究したことで有名。例文帳に追加
He was well known for studying the brewing method of Sake (Japanese liquor).発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
現代日本語でも酒を醸造することを「醸(かも)す」という。例文帳に追加
In modern Japanese, the word 'kamosu' (醸す) means sake brewing.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒は、次の過程を経て醸造される。例文帳に追加
Sake is brewed through the following stages during the process.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
ただし、基本的には醸造酒でしか燗は行われない。例文帳に追加
However, basically, kan is done only to brewage.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
水20、蒸し米30及び麹米40を醸造容器10に投入して発酵させて、日本酒を醸造する醸造工程と、該醸造工程にて醸造された日本酒(モロミ50)を加熱殺菌処理することなく冷凍することで酒酵母を殺菌する冷凍殺菌工程とを備える。例文帳に追加
This method for producing the Japanese sake comprises a fermenting process of putting water 20, steamed rice 30 and malted rice 40 in a fermenting container and fermenting the Japanese sake, and a process of freezing and sterilizing process of freezing the Japanese sake (mash 50) fermented in the fermentation process without heat-treating for sterilizing sake yeast. - 特許庁
JAS特級の条件には「本醸造であること」という項目も含まれているため、特級醤油であれば常に本醸造醤油である。例文帳に追加
Requirements for special grade by Japan Agricultural Standard contain the item of 'it must be honjozo,' which means the special grade soy-sauce must be 'honjozo' soy-sauce.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
主に日本酒醸造に用いられており、酒米の王様といわれる。例文帳に追加
It is mainly used for sake (rice wine) brewing, and it is called the king of sake rice.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
本醸造醤油の場合は、混合醸造方式・混合方式を利用することができないため、理論的に2週間では不可能と言ってよい。例文帳に追加
It's theoretically impossible for honjozo soy-sauce to be produced within two weeks as it is unable to use the mixed fermented method and the mixed method.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
醸造アルコールを添加された日本酒が醸造酒であるか否かという問題については、ひとまず考えないことにする。例文帳に追加
The problem whether Japanese sake with distilled alcohol added is a brewage or not is put aside for right now.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
製法が異なります。焼酎は蒸留酒で、ウイスキーの仲間です。日本酒は醸造酒です。例文帳に追加
They’re made differently. Shochu is distilled and is similar to whiskey. Sake is brewed. - Weblio英語基本例文集
一般に吟醸酒や本醸造に比べて濃厚な味わいであり、蔵ごとの個性が強いといわれる。例文帳に追加
Generally speaking, junmaishu has a thicker consistency compared to ginjoshu and honjozo and the uniqueness of each brewery is strong.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
色が淡くてもコクのあるうま味を有する本醸造淡色醤油及びその製法の提供。例文帳に追加
To provide brewed pale-colored soy sauce having palatability with good body even if having pale color, and to provide a method for producing the soy sauce. - 特許庁
日本酒はビールやワインとおなじく醸造酒に分類され、原料を発酵させてアルコールを得る。例文帳に追加
Sake is classified as a brewage same as beer and wine and alcohol is obtained by fermenting raw materials.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒屋(さかや)とは、鎌倉時代に始まった、日本酒を醸造し、販売する業者を指す。例文帳に追加
Sakaya indicates an operator of the sake-producing/selling business that started in the Kamakura period.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
同じようなインパクトを以って1970年代には「本醸造宣言」する酒蔵が話題になったものである。例文帳に追加
In the 1970s, the sake breweries which 'declared brewing honjozo' were in the news, which gave the same impact as that news.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒酵母(せいしゅこうぼ)とは、日本酒醸造に用いられる酵母の総称。例文帳に追加
Sake yeast is the generic term referring to yeasts used for brewing sake (Japanese liquor).発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
造り酒屋(つくりざかや)とは、蔵で日本酒を醸造し、店舗でそれを販売する職業。例文帳に追加
The trade of sake brewers in Japan involves; making Japanese rice wine (sake) in warehouses and selling sake in retail outlets.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
現在、国内で生産されている醤油の大半が本醸造であり、また濃口が大半を占める。例文帳に追加
Soy-sauce produced within the nation is mainly honjozo, and koikuchi soy-sauce makes up most of it.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒屋を廃業したり、日本酒醸造器の売却や貸借をする者には届けださせた。例文帳に追加
Those who closed the brewery and who sold or rented a sake container were required to report accordingly.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
醸造用乳酸(じょうぞうようにゅうさん)とは、日本酒の醸造過程における日本酒酒母造りで必要とされる純度の高い乳酸のことである。例文帳に追加
The lactic acid for making sake is the high-purity lactic acid required in making yeast mash in the process of brewing Japanese sake (rice wine).発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
ただし、昨今の日本酒には醸造アルコールという名称で、蒸留酒が添加されるケースが多々あり、そのような日本酒(いわゆるアル添酒)の場合、醸造酒とは言えないのではないかとの指摘もある。例文帳に追加
However, nowadays, there are many cases of Japanese sake added distilled alcohol in the name of 'brewage alcohol,' and some point out that the Japanese sake in that case (so-called 'alcohol-added sake') could not be called as brewage.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本にこれら近代醸造学が導入されたのは、明治になってからであるが、初めは日本酒のためではなくビールの醸造技術を学ぶ過程で、「発酵をうながす微生物」として英語yeastやドイツ語Hefeが語彙として入ってきた。例文帳に追加
Modern brewing techniques were introduced to Japan in the Meiji period, on which occasion an English word yeast and a German word Hefe were imported to refer to 'microorganisms that promote fermentation' in the course of studying beer brewing techniques instead of sake brewing techniques.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
原料や精米歩合により本醸造酒(ほんじょうぞうしゅ)・純米酒(じゅんまいしゅ)・吟醸酒(ぎんじょうしゅ)に分類される。例文帳に追加
Depending upon raw materials and the rice-polishing ratio, specific name sake is classified into honjozoshu, junmaishu and ginjoshu.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
本発明は、大豆が含有する栄養素を発酵反応により、人体に容易に摂取可能な大豆エキスに転化して醸造酒に付加することで、大豆エキス入り醸造酒を得る製造方法を提供する例文帳に追加
To provide a method for producing a soybean essence-containing fermented liquor in which a nutrient contained in soybean is converted by fermentation reaction to a soybean essence to be easily taken in the human body and added to fermented liquor. - 特許庁
破精(はぜ)とは、日本酒の醸造過程の中で日本酒麹造り(せいぎく)、すなわち日本酒麹造りの段階で重要視される概念である。例文帳に追加
Haze is a notion considered to be important in the seigiku process, that is a manufacturing process of sake rice malt, in the brewing process of sake.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
並行複発酵と呼ばれるこの日本酒独特の醸造方法が、他の醸造酒に比べて高いアルコール度数を得ることができる要因になっている。例文帳に追加
This unique brewing method for sake, called parallel multi-stage fermentation, is the factor that makes it possible for it to have a higher alcohol content than other brewages.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
1893年には日本人の醸造学者矢部規矩治(やべ・きくじ)博士によって、日本酒の日本酒醪(もろみ)から清酒酵母が分離された。例文帳に追加
In 1893, Dr. Kikuji YABE, who was a Japanese zymologist, isolated sake yeast from Nihonshu moromi (raw unrefined sake) of sake.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹蓋(こうじぶた)とは、日本酒の醸造工程で使う道具の一つで、日本酒麹造りの段階で用いられる。例文帳に追加
Koji-buta (shallow wooden trays for koji) are one of the tools used in Japanese sake brewing and used at the koji making stage of Japanese sake.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
蒸し米および麹を原料として日本酒を醸造する日本酒の醸造方法であり、麹として、水を有隔膜電解して生成される電解生成水であるアルカリ性水または酸性水で処理した麹を使用することにより、軽快な酒質の日本酒または濃くのある酒質の日本酒を廉価に醸造する。例文帳に追加
In the brewing of Sake wine using steamed rice and rice malt (Koji) as raw materials, the rice malt is treated with the alkaline or acidic water prepared by the diaphragm electrolysis of water and the treated malt is used for brewing to give Sake of light and refreshing quality or of high body quality. - 特許庁
日本海味噌醤油株式会社(富山県に本社を置く味噌・醤油の醸造業でキダ・タロー作曲のコマーシャルソングで有名)例文帳に追加
Nihonkaimiso Co., Ltd. (is a manufacturer of miso or fermented soybean paste and soy sauce based at Toyama Prefecture and is famous for its commercial song written by Taro KIDA)発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒米(さかまい)は、日本酒を醸造する原料、主に日本酒米(こうじまい)として使われるコメである。例文帳に追加
Sakamai is rice that is used as a material for sake brewing, mainly for the production of koji (malted rice).発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒株(さけかぶ)とは、日本の江戸幕府が酒造統制の基本政策として行なった、醸造業の免許制の一つ。例文帳に追加
Sakekabu is one of the licensing systems in the sake brewing industry, which was implemented by the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) of Japan as a basic policy for controlling sake brewing.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そうした背景には、普通酒を造るレベルの設備を持った日本酒醸造所なら、いまや日本国外にも多く存在するという事実がある。例文帳に追加
Behind this was the fact that there are many sake breweries abroad which have enough facilities to brew regular sake today.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
よって本節『日本酒と燗』では、特別にことわりが無い場合、醸造アルコールの添加を行っていない日本酒を対象として(つまりアル添酒を対象とせずに)話を進めるものとし、日本酒は醸造酒の1種であるとして話を進める。例文帳に追加
Therefore, in this article "Warming Japanese sake" if there is no special explanation, description is made with Japanese sake without distilled alcohol added as a subject (in other words, sake with distilled alcohol is not included as a subject), and the description will advance by treating Japanese sake as a kind of brewage.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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